Η Πριγκίπισσα των κύκνων

Πολλά χρόνια πριν και πολύ-πολύ μακριά από την Ελλάδα ήταν ένα βασίλειο. Σ? αυτό ζούσε μια ξεχωριστή πριγκίπισσα, η Τριανταφυλλένια. Ο βασιλιάς πατέρας της της είχε μεγάλη αδυναμία. Ήταν καλός, τρυφερός, ευγενικός και πάντα βοηθούσε όλους τους ανθρώπους της χώρας του. Η βασίλισσα ήταν ζηλιάρα, κακιά και περιφρονούσε όσους θεωρούσε κατώτερούς της, δηλαδή όλους. Έτσι ήθελε η κόρη της να παντρευτεί εκείνον που θα ήταν ο πιο όμορφος, ο πιο πλούσιος, ο πιο δυνατός πάνω στη γη. Ο άντρας της γελούσε με αυτό της το όνειρο, αλλά ήξερε πόσο πεισματάρα ήταν και την αγαπούσε πολύ για να τη στενοχωρήσει. Όταν ερχόταν ένας πρίγκιπας να ζητήσει σε γάμο την πριγκίπισσα, αν η βασίλισσα δεν τον έβρισκε κατάλληλο τον μεταμόρφωνε σε κύκνο και τον έβαζε να ζήσει στη λίμνη που ήταν στο δάσος με τις πεταλούδες, λίγο πιο κάτω από το παλάτι. Η Τριανταφυλλένια από την άλλη ούτε που ήξερε για όλα αυτά και ούτε που σκεφτόταν ακόμη το γάμο. Ήθελε μόνο να κάνει παρέα με τα κορίτσια της ηλικίας της που ζούσαν γύρω από το παλάτι. Εκείνα ήταν φτωχά και πολύ περήφανα για τη φίλη τους. Περνούσε κάποιες ώρες διαβάζοντας βιβλία και περπατώντας στους κήπους του παλατιού. Αγαπούσε τα ροζ τριαντάφυλλα και στόλιζε μ? αυτά τα καστανά κυματιστά μαλλιά της. Είχε καστανά σκούρα μάτια και χείλη κατακόκκινα σαν τα ζουμερά κεράσια.

το κάστρο
το κάστρο

Μια μέρα πλησίασε στο παλάτι ένας διαφορετικός πρίγκιπας. Ζήτησε να δει το βασιλιά και να του πει ότι θέλει για γυναίκα του την πριγκίπισσα. Ο βασιλιάς έλειπε όμως, γιατί είχε πάει με λίγους στρατιώτες για κυνήγι στο κοντινό δάσος. Τον υποδέχτηκε μετά από λίγη ώρα η βασίλισσα η οποία είχε ήδη μάθει ότι είναι πάρα πολύ πλούσιος, όμορφος κι έξυπνος. «Αυτόν θα παντρευτεί η Τριανταφυλλένια», σκέφτηκε. Άλλωστε θα γινόταν βασιλιάς στο μεγαλύτερο βασίλειο της χώρας. Ήταν ο καλύτερος γαμπρός και το μόνο που έμενε ήταν να τον γνωρίσει η Τριανταφυλλένια.

Την άλλη μέρα ο πρίγκιπας παρουσιάστηκε στο βασιλιά που είχε επιστρέψει από το κυνήγι. Ο βασιλιάς ενθουσιάστηκε με τα νέα και κάλεσε την κόρη του. Εκείνη όταν αντίκρισε τον πρίγκιπα Αλέξανδρο τον ένιωσε σα δικό της άνθρωπο κι αμέσως τον αγάπησε. Έτσι πολύ γρήγορα οργανώθηκε χορός στο παλάτι για να αναγγείλουν τους γάμους των δυο νέων. Όλοι μαζεύτηκαν εκεί φορώντας τα εντυπωσιακά τους ρούχα. Ο πρίγκιπας Αλέξανδρος έλαμπε μέσα στη στολή του και δεν έχανε την Τριανταφυλλένια από τα μάτια του. Όλο το βράδυ την είχε στην αγκαλιά του και χόρευε μαζί της. Η ευτυχία τους, όμως προκάλεσε τη ζήλια κάποιων ανθρώπων. Και περισσότερο από όλους δεν μπορούσε να ησυχάσει η δούκισσα Στεφανία. Έτσι αποφάσισε να κάνει παρέα με την Τριανταφυλλένια και γρήγορα κατάφερε να κερδίσει την αγάπη και την εμπιστοσύνη όλων.

οι αρραβώνες
οι αρραβώνες

Μια μέρα αυτή και η βασίλισσα καθόταν στον κήπο και απολάμβαναν την ωραία μέρα. Έπιναν τσάι, χυμό κι έτρωγαν διάφορα κουλουράκια και φρούτα. Πάνω στη συζήτηση η βασίλισσα εξομολογήθηκε στη Στεφανία ότι υπήρχαν κι άλλοι πρίγκιπες που ήρθαν να ζητήσουν σε γάμο την Τριανταφυλλένια και επειδή δεν τους θεωρούσε κατάλληλους για την κόρη της τους μεταμόρφωσε σε κύκνους. Ακόμη, παρασύρθηκε και της αποκάλυψε πού έχει κρυμμένο το μαγικό βότανο.

Μετά από μερικές μέρες η Στεφανία, ένα βράδυ που έμεινε στο παλάτι να κοιμηθεί με την Τριανταφυλλένια, σηκώθηκε από το κρεβάτι κρυφά και πήγε να βρει το μαγικό βότανο για το οποίο της είχε μιλήσει η βασίλισσα. Το πήρε και χωρίς να χάσει καιρό πλησίασε την Τριανταφυλλένια, καθώς κοιμόταν και τη μεταμόρφωσε σε κύκνο που οδήγησε βιαστικά στη λίμνη με τις πεταλούδες.

το μαγικό βότανο ...
το μαγικό βότανο …

Όταν ξημέρωσε και όλοι ξύπνησαν, ο βασιλιάς πρόσεξε ότι έλειπε η κόρη του. Φώναξε τη βασίλισσα, αλλά ούτε κι εκείνη γνώριζε. Τότε, ανήσυχος καθώς ήταν, έδωσε διαταγή στους ανθρώπους του παλατιού να ψάξουν παντού. Οι έρευνες συνεχίστηκαν για μέρες και έγιναν σε όλη τη χώρα. Όλοι ήταν λυπημένοι και συζητούσαν μόνο γι? αυτό το θέμα. Είχαν απογοητευθεί, όταν η βασίλισσα ανακάλυψε ότι είχε εξαφανιστεί το μαγικό βότανο. Ακόμη και η Στεφανία δεν ερχόταν πλέον στο παλάτι. Τότε ήρθε στο μυαλό της η μέρα που συζητούσε μαζί της τα μυστικά της κι έδωσε διαταγή στους φρουρούς να τη φέρουν μπροστά της γρήγορα.

Όταν τη βρήκαν την πήγαν αμέσως στη βασίλισσα και άρχισε μια συζήτηση μεταξύ τους.

-Κάποτε σου μίλησα για το μαγικό βότανο, πώς τόλμησες να το πάρεις, της επιτέθηκε η βασίλισσα.

-Δεν το πήρα εγώ, απάντησε η Στεφανία τρέμοντας.

-Μη μου λες ψέματα. Ξέρω τι λέω. Μόνο εσύ γνώριζες την ύπαρξή του. Πρόσεχε τι λες γιατί δε θα ξαναδείς το φως του ήλιου, την απείλησε εκείνη.

Η Στεφανία έμεινε άφωνη.

-Πού έκρυψες την κόρη μου, τι της έκανες, πες μου αμέσως.

-Τη μεταμόρφωσα σε κύκνο και την πήγα στη λίμνη με τις πεταλούδες. Τόσες μέρες κοντά σας ζήλευα την τύχη της, γιατί κι εγώ ερωτεύτηκα τον πρίγκιπα Αλέξανδρο.

-Χάσου από μπροστά μου. Εξαφανίσου και μη σε ξαναδώ μπροστά μου, ούτε να ακούσω τίποτε για σένα. Ζήσε μακριά από αυτό το βασίλειο, φώναξε η βασίλισσα και ακούστηκε σε όλο το παλάτι.

Η Στεφανία έφυγε τρομοκρατημένη. Όλοι έμαθαν τα γεγονότα και ο πρίγκιπας κλείστηκε στενοχωρημένος στο δωμάτιό του για καιρό. Σκεφτόταν την Τριανταφυλλένια, όταν ξαφνικά αποφάσισε να πάει στη λίμνη και να τη βρει.

Όταν έφτασε βρέθηκε ανάμεσα σε κύκνους. Όλοι ήταν τόσο ίδιοι! Δεν μπορούσε να ξεχωρίσει την αγαπημένη του. Τότε έκατσε στην άκρη κι άρχισε να κλαίει. Καθώς τα δάκρυα έπεφταν, ένας κύκνος τον πλησίασε και μεταμορφώθηκε σε άνθρωπο. Μπροστά του ήταν η Τριανταφυλλένια πιο όμορφη από ποτέ! Την πήρε στην αγκαλιά του και τη φίλησε. Έτσι έζησαν για πάντα μαζί ευτυχισμένοι.

το δάσος με τις πεταλούδες
Το δάσος με τις πεταλούδες …

Κάποιοι έλεγαν ότι κάθε βράδυ στη λίμνη άκουγαν ανθρώπινες φωνές. Και όλοι στο βασίλειο είχαν την ελπίδα ότι οι δυο νέοι ήταν μαζί, ο ένας πλάι στον άλλο.

έγραψαν και ζωγράφισαν οι μαθητές …

Δαβιτίδης  Ανδρέας
Δαγλαρτζή  Χαρίκλεια
Ευφραιμίδης  Παναγιώτης
Καλογιαντσίδης  Δημήτριος

Κεμανετζίδου  Αναστασία-Παρθένα
Κουτσουρίδου  Νικολέτα
Λαζαρίδης  Αλέξανδρος
Λαπουρίδου  Νίνα
Μελίδης  Ιωάννης
Νταράκη  Ζωή
Παπαγερίδου  Βενετία
Πατρίκη  Ελένη
Ρεΐνογλου  Παύλος
Σταμπούλης  Δημήτριος
Τουσίδης  Αθανάσιος

Τσαουσάι  Τζούλια

One Reply to “Η Πριγκίπισσα των κύκνων”

Comments are closed.