Τα έθιμα της Λαμπρής στην Ελλάδα

Τη Λαμπρή στην Ελλάδα έχουμε πολλά έθιμα.

ΕπιτάφιοςΤη Μεγάλη Πέμπτη βάφουμε αβγά για να δείξουμε το σεβασμό μας στο Χριστό που έχυσε το αίμα του για τους ανθρώπους. Λένε ότι όταν αναστήθηκε, μια γυναίκα για να πειστεί για το γεγονός, είπε πως θα το πιστέψει μόνο εάν τα αβγά που έχει στο καλάθι της βαφτούν κόκκινα κι έτσι έγινε. Ακόμη την ίδια μέρα οι νοικοκυρές κάνουν τα πεντανόστιμα τσουρέκια.

Τη Μεγάλη Παρασκευή δεν ασχολούμαστε με τις δουλειές του σπιτιού, λόγω πένθους. Το απόγευμα πηγαίνουμε στην εκκλησία για την περιφορά του Επιτάφιου.

Το Μεγάλο Σάββατο ο παπάς, στις 12.00 ακριβώς, ψάλλει το «Χριστός Ανέστη» και παίρνοντας το άγιο φως τσουγκρίζουμε τα κόκκινα αβγά. Όλοι επιστρέφουμε χαρούμενοι στα σπίτια μας για να σταυρώσουμε το πάνω μέρος της εξώπορτας τρεις φορές. Έτσι ο Θεός θα μας προστατεύει από κάθε κακό. Έπειτα τρώμε τη μαγειρίτσα.

Πάσχα στην ΚέρκυραΤην Κυριακή του Πάσχα σουβλίζουμε το αρνί και γλεντάμε μέχρι αργά.

Άλλα έθιμα

Στις Μέτρες της Θράκης τα παιδιά φτιάχνουν το ομοίωμα του Ιούδα και το περιφέρουν από σπίτι σε σπίτι ζητώντας κλαδιά για να τον κάψουν την επόμενη μέρα στον Επιτάφιο. Τη Μεγάλη Παρασκευή η πομπή του Επιτάφιου σταματά έξω από ένα παρεκκλήσι και όταν ο παπάς διαβάζει το Ευαγγέλιο, ανάβουν φωτιά και καίνε το ομοίωμα. Αργότερα παίρνουν μια χούφτα στάχτη και τη ρίχνουν στα μνήματα.

Στην Καλαμάτα αναβιώνει ένα έθιμο που πηγάζει από τους απελευθερωτικούς αγώνες του 1821. Ο διαγωνισμός των «μπουλουκιών». Οι διαγωνιζόμενοι με παραδοσιακές ενδυμασίες και οπλισμένοι με σαΐτες, δηλαδή με χαρτονένιους σωλήνες γεμάτους μπαρούτι επιδίδονται σε σα?τοπόλεμο, στο γήπεδο του Μεσσηνιακού με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου.

Κερκυραϊκό ΠάσχαΣτην Κέρκυρα, το Μεγάλο Σάββατο στις 11.00 ακριβώς, οι κάτοικοι έχουν σαν έθιμο να γεμίζουν με νερό μικρές και μεγάλες στάμνες, τους «μπότηδες» και να τις πετούν από τα παράθυρα των σπιτιών τους. Αυτό το κάνουν για να ξορκίσουν το κακό, αλλά μπορεί το έθιμο αυτό να προέρχεται από την Αρχαιότητα και όπως οι Αρχαίοι, με το σπάσιμο και τους κρότους να θέλουν να ξυπνήσει η Περσεφόνη για να έρθει η άνοιξη.

Στην Πάτμο δώδεκα μοναχοί αναπαριστούν τους αποστόλους και τη Μεγάλη Πέμπτη ο Ηγούμενος πλένει τα πόδια τους στην πλατεία.

Στη Χαλκίδα της Εύβοια τη Μεγάλη Παρασκευή συναντιούνται πέντε Επιτάφιοι και συμψάλουν.

Την Κυριακή του Πάσχα η Τρίπολη σκεπάζεται από τον καπνό που δημιουργούν οι φωτιές, που σιγά-σιγά ανάβουν ξεκινώντας λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Το θέαμα με τις στήλες από το ύψωμα του αγίου Θεόδωρου είναι μοναδικό. Το πρωί της Κυριακής αρχίζει το μεγάλο γλέντι με τη συμμετοχή χορευτικών συγκροτημάτων, ενώ οι ντόπιοι και οι ξένοι ζωντανεύουν έθιμα της κλεφτουριάς. Προσφέρονται αρνί, τριπολιτσιώτικό κρασί, κόκκινα αβγά, κουλούρια και μεζέδες.

οι μαθητές και μαθήτριες της Β’ τάξης

One thought on “Τα έθιμα της Λαμπρής στην Ελλάδα

Comments are closed.