Η όμορφη Έδεσσα ?

Η όμορφή Έδεσσα ...

ΕΔΕΣΣΑ

  Η Έδεσσα είναι μια πόλη που μπορεί να σας μαγέψει και να σας κρατήσει. Η πόλη είναι διάσημη για τους καταρράκτες της, τους μεγαλύτερους και ομορφότερους στην Ελλάδα. Περιβάλλονται από το καταπράσινο πάρκο των καταρρακτών με αιωνόβια πλατάνια.

Είναι ένα σταυροδρόμι θρησκευτικής και ιστορικής κληρονομιάς

  Η πόλη κατοικείται από τα αρχαία χρόνια και μέχρι την ανακάλυψη των τάφων της Βεργίνας (1977) ταυτιζόταν με τις αρχαίες Αιγές, πρώτη πρωτεύουσα του αρχαίου Μακεδονικού βασιλείου. Η σημερινή πόλη είναι κτισμένη στη θέση της ακρόπολης της αρχαίας πόλης.

  Στα ρωμαϊκά χρόνια γνώρισε σχετική ακμή, καθώς βρισκόταν πάνω στην περίφημη Εγνατία Οδό, και σύμφωνα με τον ιστορικό Τίτο Λίβιο ήταν «πόλις ευγενής και αξιόλογος». Από την εποχή του Αυγούστου μέχρι το 250 μ.Χ. διέθετε δικό της νομισματοκοπείο, ένα από τα 9 που είχαν επιτρέψει οι Ρωμαίοι στη Μακεδονία.

Στους αιώνες που ακολούθησαν την κάθοδο των Σλάβων στα Βαλκάνια χάνεται το όνομα «Έδεσσα» και καθιερώθηκε η ονομασία «Βοδενά».

  Περί το 1390 η πόλη ακολούθησε την τύχη της υπόλοιπης Μακεδονίας και υποτάχθηκε στους Οθωμανούς.

Στα τέλη του 19ου αιώνα αρχίζει να χρησιμοποιείται για πρώτη φορά συστηματικά το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα της πόλης, οι άφθονες υδατοπτώσεις. Στο «φρύδι» του βράχου κτίζονται εργοστάσια τα οποία αξιοποιούν τη δωρεάν πηγή ενέργειας και φέρνουν οικονομική άνθηση. Ήδη από τη δεκαετία του 1910 η Έδεσσα είχε αποκληθεί «Μάντσεστερ των Βαλκανίων».

Αξιοθέατα της πόλης είναι:

  • Ο Ψηλός Βράχος με θέα στον κάμπο της Κεντρικής Μακεδονίας ως τη Θεσσαλονίκη.
  • Η τοποθεσία «Κιουπρί», στην δυτική είσοδο της πόλης, με πέτρινο τοξωτό γεφύρι της Τουρκοκρατίας, πάρκο,
  • Το πέτρινο Ρολόι της Πόλης, κατασκευασμένο περί το 1905.
  • Η βυζαντινή εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου ή Αγίας Σοφίας, παλιά μητρόπολη, στη συνοικία Βαρόσι, κτίσμα του 14ου αιώνα, με κίονες κορινθιακού ρυθμού.
  • Η παραδοσιακή συνοικία Βαρόσι, στην οποία σώζονται τα παλαιότερα σπίτια της Έδεσσας (ορισμένα από τις αρχές του 19ου αιώνα). Ολόκληρη η συνοικία έχει κηρυχθεί διατηρητέα.
  • Οι Μικροί Καταρράκτες στο κέντρο της πόλης που παλιά κινούσαν υδρόμυλο.
  • Το Κανναβουργείο, κάτω από τους «Μύλους», στη συνέχεια του πάρκου των Καταρρακτών. Συνδέεται με την πόλη με ένα αυθεντικό καλντερίμι, μέσα από τη συνοικία «Βαρόσι» και στη συνέχεια με σύγχρονο ανελκυστήρα.

Από τα 320 μέτρα υψόμετρο της Έδεσσας, της πρωτεύουσας του Ν. Πέλλας, της πόλης του κερασιού και του ροδάκινου …

Ανδρέας Πηλιανίδης και Νίκος Βαλαβάνης

ΠΗΓΕΣ: Εγκυκλοπαίδεια Δομή, www.edessacity.gr, www.varosi.gr, www.wikipedia.org