Στόχος Βελτίωσης:
Διερεύνηση και καταγραφή της υπάρχουσας υλικοτεχνικής υποδομής, χώρων( τάξεις, βιβλιοθήκες, αίθουσες εκδηλώσεων και συνεδριάσεων, αυλές κλπ) και των κτιριακών υποδομών, με στόχο αφενός τον εντοπισμό των ελλείψεων και αφετέρου τον σχεδιασμό των απαραίτητων ενεργειών- δράσεων που θα συντελέσουν στην αναβάθμιση του σχολικού χώρου.
Η επανίδρυση, οργάνωση και λειτουργία σχολικής βιβλιοθήκης μπορεί ν’ αποτελέσει έναν φυσικό χώρο για ερευνητική και κριτική σκέψη των μαθητών/-τριών μέσα από τη χρήση πολλαπλών βιβλίων-πηγών γνώσης.
Αναγκαιότητα- Στόχοι
Το προτεινόμενο Σχέδιο Δράσης αποσκοπεί:
στη βέλτιστη διαχείριση και αξιοποίηση μέρους του σχολικού χώρου ώστε να μετατραπεί σε μια πλήρως λειτουργική σχολική βιβλιοθήκη στη βελτίωση της υπάρχουσας υλικοτεχνικής υποδομής με την προμήθεια καινούργιων υπολογιστών, καθώς και την αναβάθμιση άλλων , την τοποθέτηση air condition σε αίθουσες του σχολείου για την αντιμετώπιση της ζέστης ή του ψύχους και οτιδήποτε βελτιώνει την καθημερινότητα μαθητών και εκπαιδευτικών.
Σχέδιο Δράσης: Αναβάθμιση και αξιοποίηση σχολικών χώρων και υποδομών.
Άξονας: Ηγεσία – Οργάνωση και διοίκηση της σχολικής μονάδας
Συντονιστής Δράσης: ΓΚΑΤΖΑΡΑ ΘΕΟΔΟΣΙΑ
Α. Σχεδιασμός της Δράσης
Αναγκαιότητα – Στόχοι
Το 5ο δημοτικό σχολείο κατασκευάστηκε το 1974. Πρόκειται για ένα παλιό κτίριο με αρκετές ελλείψεις σε χώρους . Πιο συγκεκριμένα, το σχολείο στερείται βασικών υλικοτεχνικών υποδομών και εργαλείων, όπως καινούριων ηλεκτρονικών υπολογιστών, βιντεοπροβολέων, πινάκων μαρκαδόρου, καθώς και ηχείων στους χώρους του σχολείου. Η ανάδειξη των προβλημάτων που αφορούν τη βελτίωση των κτιριακών εγκαταστάσεων και η συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς για την επίλυσή τους, μπορεί να υποβοηθήσει το έργο των εκπαιδευτικών και των μαθητών/ τριών. Η επανίδρυση, οργάνωση και λειτουργία σχολικής βιβλιοθήκης μπορεί ν’ αποτελέσει έναν φυσικό χώρο για ερευνητική και κριτική σκέψη των μαθητών/-τριών μέσα από τη χρήση πολλαπλών βιβλίων.
Η επικαιροποίηση του Σχολικού Κανονισμού καθώς και η ενθάρρυνση πρωτοβουλιών από τους εκπαιδευτικούς θα συμβάλλει στην καλλιέργεια κλίματος συνεργασίας κι εμπιστοσύνης διευκολύνοντας την υλοποίηση των επιμέρους στόχων και την καλύτερη λειτουργία της σχολικής μονάδας.
Η αξιοποίηση της επίσημης ιστοσελίδας του Σχολείου για την ενημέρωση γονέων και μαθητών αναπτύσσει ένα δίαυλο ανοικτής επικοινωνίας σε θέματα της σχολικής ζωής.
Το προτεινόμενο Σχέδιο Δράσης αποσκοπεί:
στη βελτίωση της υπάρχουσας υλικοτεχνικής υποδομής με την προμήθεια καινούργιων υπολογιστών , καθώς και την αναβάθμιση άλλων , την τοποθέτηση air condition σε αίθουσες του σχολείου για την αντιμετώπιση της ζέστης ή του ψύχους και οτιδήποτε βελτιώνει την καθημερινότητα μαθητών και εκπαιδευτικών.
- στη βέλτιστη διαχείριση και αξιοποίηση μέρους του σχολικού χώρου ώστε ναμετατραπεί σε μια πλήρως λειτουργική σχολική βιβλιοθήκη με στόχο την ενίσχυση του αναγνωστικού ενδιαφέροντος και της φιλαναγνωσίας των μαθητών/-τριών
- στη χρήση της σχολικής βιβλιοθήκης ως χώρου επικοινωνίας και συνεργασίαςόλων των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Ενέργειες & χρονοδιάγραμμα υλοποίησης
Κατά το 1ο τρίμηνο έγινε ο προσδιορισμός και ιεράρχηση της δράσης, ενημερωτικές συναντήσεις της Ομάδας Δράσης, προτάσεις και συζήτηση με το Σύλλογο Διδασκόντων και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και μέσα από τη σύνθεση των προτάσεων αποφασίστηκαν τα εξής:
Οκτώβριος – Δεκέμβριος: η εφαρμογή του επικαιροποιημένου σχολικού κανονισμού, η ενημέρωση -μέσω της ιστοσελίδας του σχολείου- των γονέων, η συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς για την επίλυση προβλημάτων κτιριακών υποδομών.
Ακόμα, προσδιορισμός και ιεράρχηση ενεργειών που θεωρούνται απαραίτητες για την επιτυχή λειτουργία της σχολικής βιβλιοθήκης. Συγκεκριμένα, επανακαθορισμός κριτηρίων επιλογής του χώρου που θα στεγάσει τη σχολική βιβλιοθήκη, απαραίτητες παρεμβάσεις, συνεργασίες με τα υπόλοιπα μέλη της σχολικής κοινότητας ή άλλους φορείς ή άτομα, ο τρόπος εξοπλισμού της βιβλιοθήκης κ.λπ.
Κατά το 2ο πεντάμηνο θα γίνει η υλοποίηση των προτάσεων.
Ιανουάριος – Μάιος: Συγκρότηση ομάδας εκπαιδευτικών και μαθητών για την οργάνωση, διαμόρφωση και εξοπλισμό του χώρου, την αναζήτηση τρόπων εμπλουτισμού της βιβλιοθήκης, την κατάθεση προτάσεων ταξινόμησης των βιβλίων κ.ά.
Προσέγγιση εκδοτικών οίκων και δημόσιων και μη ιδρυμάτων-βιβλιοθηκών για τη συνεισφορά τους σε τίτλους βιβλίων και περιοδικών, έντυπης ή/και ψηφιακής μορφής.
- Σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό Πληροφορικής και τον Σύλλογο Διδασκόντων του σχολείου μπορεί ναδημιουργηθεί μια ψηφιακή βάση δεδομένων για την ηλεκτρονική καταγραφή του υλικού και την αυτοματοποιημένη διανομή τους στην μαθητική κοινότητα.
- Σύνταξη Εσωτερικού Κανονισμού λειτουργίας της βιβλιοθήκης.
Και στο τέλος είναι εφικτό να γίνει, η αξιολόγηση της Δράσης στην ολομέλεια του Συλλόγου Διδασκόντων του 5ου Δ.Σ Πολίχνης.
Πόροι – μέσα – ερευνητικά εργαλεία
Ανθρώπινοι πόροι: σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας (εκπαιδευτικοί, μαθητές/ τριες, γονείς/ κηδεμόνες, σχολική επιτροπή, επαγγελματίες, τοπικές αρχές)
Υλικοί πόροι και μέσα: τοποθέτηση air condition, ηλεκτρωνικών υπολογιστών,έγχρωμου εκτυπωτή, ψυγείου, οικονομικοί πόροι που πιθανόν θα χρειαστούν για τον εξοπλισμό της βιβλιοθήκης (καθίσματα, έπιπλαβιβιβλιοθήκες, βιντεοπροβολέας, μέσα αποθήκευσης, κ.λπ).
Πηγές: νομοθετικό και διοικητικό πλαίσιο λειτουργίας σχολικών βιβλιοθηκών, έρευνες σχετικές με τη δομή και το περιεχόμενό τους καθώς και καλές πρακτικές από σχετικούς διαδικτυακούς τόπους.
Ερευνητικά εργαλεία :Φόρμα καταγραφής δεδομένων του Σχολείου, Σχέδιο παρατήρησης
Κριτήρια επιτυχίας της Δράσης
Η συνεργασία με το ανθρώπινο δυναμικό, είτε εντός σχολείου, είτε εκτός, με στόχο τη βελτίωση της υπάρχουσας υλικοτεχνικής υποδομής, η αξιοποίηση σχολικού χώρου για τη λειτουργία σχολικής βιβλιοθήκης, θα αποτελέσει ασφαλιστική δικλείδα για την εδραίωση ενός ποιοτικού ελέγχου της πορείας του Σχεδίου Δράσης. Επιπρόσθετα, η δημιουργία τυποποιημένων εγγράφων για την καταγραφή των παρατηρήσεων θα διευκολύνει σημαντικά την τυποποίηση των διαδικασιών. Συνεργασία όλων των εκπαιδευτικών της Σχολικής Μονάδας και συστηματική ενημέρωση όλων των φορέων που εμπλέκονται στο σχέδιο δράσης, με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας της σχολικής κοινότητητας
Διαδικασίες αξιολόγησης της Δράσης
Καταγραφή όλων των συναντήσεων του Συλλόγου διδασκόντων, καθώς και των ενεργειών που θα αποφασισθούν, στο Σχολικό Ημερολόγιο .Παρακολούθηση και ανατροφοδότηση της δράσης: σύνταξη δύο φορμών καταγραφής με τα προτεινόμενα έργα. Μία πριν την έναρξη του Σχεδίου Δράσης με την καταγραφή των έργωνστόχων και μία τελική μετά την ολοκλήρωση της δράσης. Σύγκριση των καταγραφών και αποτύπωση του αποτελέσματος. Αξιολόγηση του Σχεδίου Δράσης με περιγραφική αξιολόγηση, λαμβάνοντας υπόψη τις συμπληρωμένες φόρμες καταγραφής όπου θα αποτυπώνονται τα βασικότερα αποτελέσματα. Συγγραφή έκθεσης αποτελεσμάτων, καταγραφή δυσκολιών, εμποδίων, επιτυχιών καθώς και συνοδευτική στοχοθεσία για περαιτέρω βελτίωση σε επόμενες πιθανόν σχολικές χρονιές. Επιπρόσθετα, η αποδοχή της σχολικής βιβλιοθήκης από τους μαθητές/ τριες μπορεί να διαπιστωθεί, από την επισκεψιμότητα, τις παρατηρήσεις για τη λειτουργικότητα (δηλ. την προσβασιμότητα, την ταχύτητα προσπέλασης, τη φιλική διεπαφή) και από το περιεχόμενό της.
Ανατροφοδότηση – Προτάσεις Σ.Ε.
Είναι ένα ικανοποιητικά λεπτομερές σχέδιο δράσης στο οποίο συνιστάται και η διαδικασία αποτίμησης στο τέλος με συνεντεύξεις, προκειμένου να διαπιστώσετε εάν πετύχατε τους στόχους που θέσατε αλλά και το βαθμό ικανοποίησης από τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών. Η εστίαση προτείνεται να γίνει στις γνώσεις που απέκτησαν αλλά και πόσο έτοιμοι είναι να τις εφαρμόσουν στη διδακτική τους πρακτική στην τάξη.
Επιπλέον συνιστάται η περιγραφή εναλλακτικών δράσεων σε περίπτωση που δεν είναι δυνατόν να βρεθούν οι αναγκαίοι πόροι για την αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής που αναφέρονται στον προγραμματισμό.
Β. Υλοποίηση της Δράσης
Περιγραφή
Το σχέδιο δράσης στον συγκεκριμένο άξονα, αφορά στην ΄΄αναβάθμιση και αξιοποίηση των σχολικών χώρων και υποδομών΄΄ του 5ου Δημοτικού σχολείου Πολίχνης. Πρόκειται για ένα παλιό κτίριο με αρκετές ελλείψεις σε χώρους και υποδομές, με δυνατότητα όμως παρεμβάσεων, κατόπιν προσεκτικής μελέτης. Αρχικά, έγινε διερεύνηση και καταγραφή της υπάρχουσας υλικοτεχνικής υποδομής, με στόχο αφενός τον εντοπισμό των ελλείψεων και αφετέρου τον σχεδιασμό των απαραίτητων ενεργειών- δράσεων που θα συντελέσουν στην αναβάθμιση του σχολικού χώρου. Πιο συγκεκριμένα, έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε το σχολείο να αποκτήσει:
- Δύο καινούργιους υπολογιστές στο γραφείο της διοίκησης για τους υποδιευθυντές, με την ευγενική χορηγία τσιμεντοβιομηχανίας της πόλης μας καθώς και έγχρωμου εκτυπωτή.
- Αναβαθμίστηκαν όλοι οι υπολογιστές των τάξεων με την αντικατάσταση δίσκων και μνήμης , έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις νέες προκλήσεις του μαθήματος. Επιπρόσθετα αντικαταστάθηκαν όλες οι παλιές οθόνες, με οθόνες πλάσματος.
- Αναβαθμίστηκε, ανανεώθηκε και ενημερώθηκε η ιστοσελίδα του σχολείο μας. Εκεί δημοσιεύονται πληροφορίες για τις δραστηριότητες που πραγματοποιούνται, τις εκδηλώσεις, το προσωπικό, τα προγράμματα μαθημάτων, και άλλες σημαντικές πληροφορίες για τους γονείς και τους μαθητές.
- Τοποθετήθηκε ψυγειοκαταψύκτης με την ευγενική χορηγία επαγγελματία της περιοχής, για τις ανάγκες του διδακτικού προσωπικού, στην αίθουσα του συλλόγου διδασκόντων.
- Τοποθετήθηκαν τρία air condition σε αίθουσες του σχολείου και στο γραφείο της διοίκησης για την αντιμετώπιση της ζέστης ή του ψύχους.
- Αντικαταστάθηκαν οι φθαρμένες κλειδαριές των τάξεων, με κλειδαριές νέου τύπου .
- Τοποθετήθηκε δύο πίνακες μαρκαδόρου σε σχολικές αίθουσες, σε αντικατάσταση μικρών διαστάσεων πινάκων, που δυσκόλευαν την μαθησιακή διαδικασία.
- Τοποθετήθηκαν τέσσερις διαδραστικές οθόνες σε σχολικές αίθουσες, προερχόμενες από το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης καθώς και από το πρόγραμμα του ΥΠΑΙΘΑ.
- Μετατράπηκε μια άδεια αποθήκη του σχολείου σε μια πλήρως λειτουργική, θεματική αίθουσα (σχολική βιβλιοθήκη), με στόχο την ενίσχυση του αναγνωστικού ενδιαφέροντος και της φιλαναγνωσίας των μαθητών/-τριών. Συναρμολογήθηκαν και τοποθετήθηκαν πέντε έπιπλα- βιβλιοθήκες και κατασκευάστηκαν δυο παγκάκια από παλέτες, για να ολοκληρωθεί η επίπλωση του χώρου. Συγκροτήθηκαν ομάδες εκπαιδευτικών και μαθητών για την οργάνωση, διαμόρφωση και εξοπλισμό του χώρου,την αρχειοθέτηση των ήδη υπαρχόντων βιβλίων , την αναζήτηση τρόπων εμπλουτισμού με καινούρια βιβλία, κυρίως από την ευγενική χορηγία ραδιοφωνικής παραγωγού της Αθήνας, την κατάθεση προτάσεων ταξινόμησης των βιβλίων, την τοποθέτηση κουρτινών σκίασης κατόπιν χορηγίας κ.ά . Τοποθετήθηκαν επιτραπέζια παιχνίδια , τα οποία έφεραν οι μαθητές από το σπίτι τους , με σκοπό τη δημιουργική απασχόλησή τους σε περιπτώσεις κακών καιρικών συνθηκών. Στα πλαίσια της διεύρυνσης του δικτύου σχολικών βιβλιοθηκών δημοσίων δημοτικών σχολείων, πραγματοποιήθηκε αίτηση εγγραφής στο Σύστημα Δικτύου Σχολικών Βιβλιοθηκών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Παράλληλα, έγινε πρωτόκολλο καταστροφής για όλους τους παλιούς υπολογιστές και τις οθόνες που στοιβάζονταν στην αίθουσα ΤΠΕ και δυσχέραιναν τη διδασκαλία.
- Απομακρύνθηκαν από το χώρο του σχολείου δύο παλιές σκουριασμένες ντουλάπες και αξιοποιήθηκαν άλλες βιβλιοθήκες, για τις ανάγκες του ολοήμερου.
- Αντικαταστάθηκε ο κυκλοφορητής του λέβητα αερίου, με καινούριο , αφού παρουσίαζε περιστασιακά προβλήματα και έγινε αντικατάσταση παλιών και φθαρμένων υδραυλικών εγκαταστάσεων , με καινούργιες.
- Αγοράστηκαν με τη συνδρομή του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, εκπαιδευτικά μεταλλόφωνα , ώστε να επαρκούν για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου.
- Το σχολείο μας συμμετείχε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα΄΄ Φυτεύω και υιοθετώ ένα δέντρο, δίνω ανάσα στη γη΄΄. Με την ευγενική χορηγία της Διεύθυνσης Αναδασώσεων Κεντρικής Μακεδονίας και ενός φυτώριου, φυτέψαμε τα δεντράκια που μας δέθεσαν για τον καλωπισμό του αύλειου χώρου.
- Βάφτηκε η είσοδος του σχολείου , η οποία ήταν γραμμένη με υβριστικά και οπαδικά συνθήματα. Αντικαταστάθηκαν οι σκουριασμένες μπασκέτες στον αύλειο χώρο, με καινούριες και βάφτηκαν τα κάγκελα περιμετρικά του σχολείου.
- Τέλος, αυτό που χαροποίησε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, ήταν το γεγονός της τοποθέτησης ειδικού αντιολισθητικού δαπέδου στην κάτω αυλή του σχολείου μας , σε αντικατάσταση του παλαιού, φθαρμένου και επικίνδυνου, ύστερα από συντονισμένες ενέργειες της διοίκησης των σχολείων, του συλλόγου γονέων και της σχολικής επιτροπής του Δήμου Παύλου Μελά, την οποία ευχαριστούμε θερμά.
Πραγματοποιήθηκε ο συλλογικός απολογισμός των αποτελεσμάτων της δράσης, αναφορικά με την ευκολία υλοποίησης των μαθημάτων και τη χρήση περισσότερων υλικών κατά τη διαδικασία μάθησης και ήταν πολύ ενθαρρυντικός. Ως εργαλείο καταγραφής χρησιμοποιήθηκε η συνέντευξη σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, που κλήθηκαν να σκεφτούν και να αξιολογήσουν τις διαφορές που σημειώθηκαν κατά τη διδασκαλία και την μαθησιακή διαδικασία από την αρχή της σχολικής χρονιάς.
Πολύτιμοι αρωγοί στην προσπάθεια μας ήταν πρωτίστως η σχολική επιτροπή της προηγούμενης δημοτικής αρχής αλλά και της επόμενης , ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων και πέντε χορηγοί, που με την ευγενική τους χορηγία, πρόσθεσαν αξία στις προσπάθειες για την αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής του σχολείου μας.
Γ. Αποτίμηση της Δράσης
Αλλαγές σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό (εφόσον υπήρξαν)
Οι αλλαγές που έγιναν σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό ήταν περιορισμένες και συνδέονταν με την αντικειμενική ανάγκη προσαρμογής, στις συνθήκες και στις απαιτήσεις της διαδικασίας εφαρμογής.
Αποτελέσματα της Δράσης
1. Τεχνολογική Αναβάθμιση: Η αντικατάσταση των υπολογιστών και των οθονών, καθώς και η αναβάθμιση των συστημάτων, συνεισέφεραν στη βελτίωση της υπολογιστικής υποδομής του σχολείου και στην παροχή καλύτερων δυνατοτήτων για τη διδασκαλία και τη μάθηση.
2. Αναβάθμιση της Υποδομής: Η τοποθέτηση νέων εξοπλισμών όπως air condition, πίνακες μαρκαδόρου, διαδραστικός πίνακας, και ψυγειοκαταψύκτης, βελτίωσε τις συνθήκες διδασκαλίας και άνεσης του προσωπικού.
3. Ενίσχυση της Επικοινωνίας: Η αναβάθμιση και ενημέρωση της ιστοσελίδας του σχολείου συνέβαλε στη βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ του σχολείου, των γονέων και των μαθητών.
4. Δημιουργία Νέων Χώρων: Η μετατροπή μιας αποθήκης σε σχολική βιβλιοθήκη και η εγκατάσταση επιπλέον επίπλων και παιχνιδιών δημιούργησε νέους χώρους για την εκπαίδευση και την αναψυχή των μαθητών.
5. Ενίσχυση της Εκπαιδευτικής Πρακτικής: Η αντικατάσταση των παλαιών υπολογιστών, η εγκατάσταση των διαδραστικών πινάκων και η απόκτηση νέων εκπαιδευτικών μέσων όπως τα μεταλλόφωνα, συνεισέφεραν στην αναβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και την ενίσχυση των μαθησιακών επιδόσεων.
Συνολικά, η δράση είχε απόλυτη επιτυχία και θετικές επιπτώσεις σε μαθητές , εκπαιδευτικούς και γονείς.
Βαθμός επίτευξης των στόχων που είχαν τεθεί
4 = Πλήρως
Παράμετροι που διευκόλυναν την επίτευξη των στόχων
Ορισμένοι παράμετροι, που διευκόλυναν την επίτευξη των στόχων στο πλαίσιο της Δράσης περιελάμβαναν:
1. Συνεργασία και Συντονισμός: Η συνεργασία μεταξύ του εκπαιδευτικού προσωπικού, της διοίκησης του σχολείου, του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, καθώς και άλλων ενδιαφερομένων μερών, βοήθησε στον συντονισμό των προσπαθειών και στην επίτευξη των κοινών στόχων.
2. Εξωτερική Υποστήριξη και Χορηγίες: Η χορηγία από εξωτερικούς φορείς και επιχειρήσεις, καθώς και η υποστήριξη από τοπικές κοινότητες, βοήθησε στη χρηματοδότηση των αναγκαίων εργασιών και εξοπλισμού.
3. Καλή Διαχείριση Πόρων: Η αποτελεσματική διαχείριση των πόρων, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου, των οικονομικών πόρων και των ανθρώπινων πόρων, βοήθησε στην αποδοτική υλοποίηση των δράσεων.
4. Καλή Επικοινωνία και Συμμετοχή: Η ανοικτή επικοινωνία μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων μερών, συμπεριλαμβανομένων των γονέων, των μαθητών και του εκπαιδευτικού προσωπικού, καθώς και η συμμετοχή τους στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, βοήθησε στην υποστήριξη καινοτόμων ιδεών και στην επίλυση προβλημάτων.
5. Ανάπτυξη Ομάδων Εργασίας: Η δημιουργία ομάδων εργασίας από εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς για την υλοποίηση συγκεκριμένων εργασιών, όπως στη λειτουργία της σχολικής βιβλιοθήκης, βοήθησε στην αποδοτική και οργανωμένη εκτέλεση των δράσεων.
Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων βοήθησε στην επιτυχή υλοποίηση των στόχων και των δράσεων , για την αναβάθμιση των σχολικών χώρων και υποδομών.
Δυσκολίες που παρουσιάστηκαν
Κάποιες δυσκολίες που παρουσιάστηκαν κατά την υλοποίηση της Δράσης περιλαμβάνουν:
1. Οικονομικά Περιορισμένος Προϋπολογισμός: Η έλλειψη χρηματοδότησης αποτέλεσε μια σοβαρή πρόκληση για την αγορά του απαραίτητου εξοπλισμού και των υλικών για την αναβάθμιση των σχολικών χώρων.
2. Διαχείριση του Χρόνου και των Πόρων: Η διοργάνωση και η εκτέλεση των διάφορων ενεργειών απαίτησε πολλούς πόρους και σωστή διαχείριση του χρόνου, κάτι που αποτέλεσε πρόκληση για το εκπαιδευτικό προσωπικό και τη διοίκηση του σχολείου.
3. Τεχνικές Δυσκολίες: Η εγκατάσταση και η συντήρηση νέου εξοπλισμού όπως υπολογιστές, οθόνες και διαδραστικοί πίνακες συνάντησαν τεχνικά προβλήματα και απαίτησαν ειδικές γνώσεις και εμπειρία.
Η αντιμετώπιση αυτών των δυσκολιών απαίτησε προσεκτικό σχεδιασμό, συνεργασία και επαγρύπνηση από το εκπαιδευτικό προσωπικό και τη διοίκηση του σχολείου. Η συνεχής επικοινωνία και ανάδειξη των οφελών των αλλαγών στους ενδιαφερόμενους βοήθησε στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων.
Υλικό που παρήχθη ή αξιοποιήθηκε
Αξιοποιήθηκε πλήρως ο τεχνολογικός εξοπλισμός και αναβαθμίστηκε ψηφιακά το σχολείο μας, μέσω της συγκεκριμένης δράσης .
Επιμορφώσεις που τυχόν υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο της Δράσης
- Επιμόρφωση για τη λειτουργία και τη χρήση των διαδραστικών πινάκων από το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης.
- Επιμόρφωση σε νέα ψηφιακά εργαλεία, τα οποία αναβαθμίζουν την εκπαιδευτική διαδικασία και προσφέρουν ελκυστικότερα περιβάλλοντα μάθησης για τους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου μας.
Προτάσεις για αξιοποίηση των πρακτικών που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο της Δράσης
Με βάση τις πρακτικές που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο της Δράσης, μπορούν να γίνουν ορισμένες προτάσεις για την περαιτέρω αξιοποίησή τους:
- Συνέχιση Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης του Προσωπικού: Συνεχής ενημέρωση και εκπαίδευση των εκπαιδευτικών, ώστε να διασφαλίζεται η συνεχής βελτίωση και εξέλιξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
- Δημιουργία Δικτύων Συνεργασίας: Μπορεί να δημιουργηθούν δίκτυα συνεργασίας με άλλα σχολεία ή εκπαιδευτικά ιδρύματα, προκειμένου να ανταλλάσσονται ιδέες και πρακτικές για τη βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
- Ανάπτυξη Προγραμμάτων Κατάρτισης για Γονείς: Δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τους γονείς με θέματα που αφορούν την ενίσχυση της οικογενειακής υποστήριξης στη μάθηση και τη χρήση των νέων τεχνολογιών στο σπίτι.
- Δημιουργία Ψηφιακής Βιβλιοθήκης: Με βάση την επιτυχημένη μετατροπή της αποθήκης σε σχολική βιβλιοθήκη, μπορεί να εμπλουτιστεί η συλλογή με ηλεκτρονικά βιβλία και περιοδικά, που θα είναι προσβάσιμα από τους μαθητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό, μέσω της ιστοσελίδας του σχολείου.
Αυτές οι προτάσεις μπορούν να βοηθήσουν στη διάδοση και την αξιοποίηση των επιτυχημένων πρακτικών που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο της Δράσης μας, ενθαρρύνοντας άλλους να υιοθετήσουν παρόμοιες προσεγγίσεις για τη βελτίωση των εκπαιδευτικών χώρων και υποδομών τους.
Προτάσεις για αναγκαίες επιμορφώσεις στο πλαίσιο της δράσης
Μπορούν να γίνουν περαιτέρω επιμορφώσεις για να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο ο ακαδημαϊκός και παιδαγωγικός χαρακτήρας του σχολείου. Ορισμένες προτάσεις περιλαμβάνουν:
- Επιμόρφωση εκπαιδευτικού προσωπικού στη χρήση νέων τεχνολογιών: Με την αναβάθμιση τα του τεχνολογικού εξοπλισμού, είναι σημαντικό να παρέχονται επιμορφωτικά προγράμματα για τους εκπαιδευτικούς ώστε να εκμεταλλεύονται αποτελεσματικά τις νέες δυνατότητες που προσφέρουν οι αναβαθμισμένοι υπολογιστές και οι διαδραστικοί πίνακες.
- Εκπαίδευση για την ενίσχυση της πολιτιστικής ευαισθητοποίησης: Μπορεί να οργανωθούν εκπαιδευτικά προγράμματα ή εργαστήρια για τους μαθητές και το προσωπικό με στόχο την ενίσχυση της πολυπολιτισμικής κατανόησης και της ανοικτότητας προς τη διαφορετικότητα.
- Προσθήκη εκπαιδευτικού υλικού στη βιβλιοθήκη: Με την προσθήκη νέων βιβλίων και πόρων στη βιβλιοθήκη, μπορεί να ενισχυθεί η εκπαιδευτική εμπειρία των μαθητών και να προωθηθεί η φιλαναγνωσία.
- Οργάνωση εκπαιδευτικών εκδηλώσεων: Μπορεί να διοργανωθούν εκπαιδευτικές εκδηλώσεις ή εκδρομές που θα συμβάλουν στην ενίσχυση του εκπαιδευτικού περιβάλλοντος και την ενίσχυση του συναισθήματος κοινότητας μεταξύ των μαθητών και του προσωπικού.
- Ανάπτυξη καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας: Εκπαίδευση των εκπαιδευτικών σε καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας που εκμεταλλεύονται τον νέο εξοπλισμό και τις νέες υποδομές για τη βελτίωση της μαθησιακής εμπειρίας των μαθητών.
- Εκπαίδευση σε πρώτες βοήθειες: Εκπαίδευση του προσωπικού σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές πρώτων βοηθειών, προκειμένου να αντιμετωπίζουν επείγουσες καταστάσεις που ενδέχεται να προκύψουν στο σχολικό περιβάλλον.
Προτάσεις για συνέχιση της Δράσης/ για νέες Δράσεις το επόμενο έτος
Βασιζόμενοι στην επιτυχή υλοποίηση του προηγούμενου σχεδίου δράσης για την αναβάθμιση και αξιοποίηση των σχολικών χώρων και υποδομών, μπορούμε να συνεχίσουμε τις προηγούμενες δράσεις ή να εξετάσουμε νέες ιδέες για το επόμενο έτος:
1. Αναβάθμιση του περιβάλλοντος: Αναβάθμιση του εσωτερικού και εξωτερικού περιβάλλοντος του σχολείου, με προτάσεις για την ανακατασκευή της αυλής και τη βελτίωση των παρτεριών με το φύτεμα δέντρων ή αρωματικών φυτών. Δημιουργία περισσότερων περιοχών ανάπαυλας για τους μαθητές, όπως καινούρια παγκάκια και βάψιμο των ήδη υπαρχόντων.
2. Τεχνολογικές επεκτάσεις: Περαιτέρω αναβάθμιση της τεχνολογικής υποδομής του σχολείου, με την εγκατάσταση περισσότερων καινούριων υπολογιστών, τάμπλετ, ή άλλων συσκευών που θα βοηθήσουν στην εκπαιδευτική διαδικασία.
3. Επέκταση συνεργασιών: Δημιουργία νέων συνεργασιών με τοπικές επιχειρήσεις, φορείς και φιλανθρωπικούς οργανισμούς για την υποστήριξη των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και την παροχή πόρων για τη βελτίωση των σχολικών υποδομών.
4. Αειφορία και πράσινες πρακτικές: Υλοποίηση προγραμμάτων αειφορίας και πρακτικών προστασίας του περιβάλλοντος, όπως ανακύκλωση, ενεργειακή απόδοση, και δημιουργία πράσινων χώρων στο σχολείο.
5. Κοινοτική συμμετοχή: Ενθάρρυνση της συμμετοχής των γονέων, της τοπικής κοινότητας και των εθελοντών στις δραστηριότητες του σχολείου, προωθώντας έτσι το αίσθημα κοινότητας και την υποστήριξη για το σχολείο.
Οι προτάσεις αυτές, μπορούν να συμβάλουν στη συνέχιση της αναβάθμισης του σχολείου μας και στη βελτίωση της εκπαιδευτικής εμπειρίας των μαθητών μας.