Η τέλεια εκδρομή!

Στο δυτικό τμήμα του Ν. Κιλκίς 2 χιλ. βόρεια της Αξιούπολης, πάνω σε ύψωμα, βρίσκεται το αγρόκτημα ?Το κτήμα στο Μπαΐρι?, σε έκταση 7 στρεμμάτων, περιτριγυρισμένο από δέντρα με θέα τον Αξιό ποταμό.

Στο χώρο αυτό πήγαμε την Παρασκευή 15 Μαΐου οι τάξεις Β? Γ? και Δ? του σχολείου μας. Παρακολουθήσαμε το πρόγραμμα «Ο κύκλος του ψωμιού» και στα παιδιά εξηγήθηκε ο σκοπός και ο ρόλος του κάθε εργαλείου και της κάθε εργασίας, ο οικολογικός τρόπος ζωής των αγροτών, η ανεξαρτησία τους, η αυτάρκεια τους γιατί ό,τι χρειαζόταν τα παρήγαγαν οι ίδιοι. Επίσης εξηγήθηκε η διαδικασία και ο χρόνος που απαιτούσε μια χειρονακτική εργασία του χθες σε σύγκριση με τους σημερινούς σύγχρονους τρόπους γεωργικής παραγωγής. Ο κύκλος του ψωμιού άρχισε με το ζέψιμο του αλόγου, όργωμα, σβάρνισμα, σπορά, φάσεις ανάπτυξης του σιταριού, θέρος, αλώνισμα, λίχνισμα α?, συλλογή σταριού, λίχνισμα β?, άλεσμα σιταριού, κοσκίνισμα, προζύμι, ζύμωμα, πινακωτή, για να τελειώσει με την μεταφορά του ζυμαριού στο φούρνο.

Στη συνέχεια γνωρίσαμε το δάσος που βρίσκεται δίπλα ακριβώς στο κτήμα. Διασχίσαμε ένα πανέμορφο μονοπάτι μήκους περίπου 250 μέτρων που ξεκινά από την μία άκρη του κτήματος και καταλήγει στην άλλη καθώς μας οδηγεί στην καρδιά του δάσους

Τελικά, ώρες χαράς και διασκέδασης πέρασαν τα παιδιά στην παιδική χαρά όπου όλα είναι φτιαγμένα από υλικά της φύσης.